We zijn allemaal wel eens wild gegaan met lettertypes in Word. Van elegante krulletters tot het beruchte Wingdings. Voor elke alinea in je werkstuk over dolfijnen een ander lettertype, om het interessant te houden (maar eigenlijk omdat je niet kon kiezen tussen al die gave letters). De keuze is oneindig, en er komen steeds meer keuzes bij.
Nu denk je misschien, waarom een blog over lettertypes? Uitgevers willen dat je je manuscript in bijvoorbeeld Times New Roman, lettergrootte twaalf, aanlevert. Je hebt er zelf niks over te zeggen. Maar waarom Times New Roman? Waarom niet Arial of Comic Sans? Een beetje kennis van letters kan nooit kwaad, dachten wij zo. Want stel dat je wel zelf keuzes mag maken: wat te doen met kopjes? En je titel op de cover?
We delen de lettertypes op in 3 categorieën. Lettertypes met schreef (Times New Roman, Georgia,), schreefloze lettertypes (Arial, Calibri,) en de creatieve lettertypes die je niet voor lange lappen tekst gebruikt. De laatste categorie is heel breed en bevat zondermeer duizenden subcategorieën.
Letters met schreef
Letters zonder schreef
Schreefloze lettertypes zijn de beste lettertypes voor mensen met visuele problemen en mensen die moeite hebben met lezen. Op digitale schermen zijn schreefloze lettertypes ook duidelijker te lezen. Tegenwoordig wordt voor lange lappen tekst regelmatig gekozen voor een schreefloos lettertype omdat dit strakker en moderner oogt.
Creatieve lettertypes
Mag jij zelf het lettertype van je titel en kopjes kiezen, dan is deze categorie best interessant. Bedenk welk gevoel jouw verhaal moet overbrengen. Wat past daar het beste bij? Iets sierlijks, of juist iets straks. Misschien leest jouw personage een brief, handgeschreven door een grootouder. Wanneer je als lezer de brief mee mag lezen, en deze staat met sierlijke letters in het boek, dan doet dat wat met je. Je leest het met een ander gevoel dan wanneer het is Arial in het boek staat.
Hopelijk mag je hier en daar een lettertype-keuze maken en mag je het tien jaar oude werkstukmakende kind in jezelf loslaten. Denk out of the box, hoe verleidelijk het ook is om Papyrus in je fantasy boek te gebruiken, kijk nog wat verder: welke letter past nou echt bij jouw verhaal?
Natuurlijk mag het meest beruchte lettertype niet ontbreken in deze blog. Ondanks de vele haat naar Comic Sans is dit wel het beste lettertype voor kinderen en mensen met dyslexie (samen met het speciale dyslexie font). De afgeronde letters, de scheefheid van de letter e en de krulloze a, zorgen ervoor dat je brein de letters goed kan verwerken. Schrijf je teksten voor kinderen dan is het geen slechte keuze om Comic Sans te gebruiken.
Tevens is het ook een fijn font voor als je even vastloopt met je verhaal. Wist je dat sommige Papieren Zwaard leden hun eerste draft in Comic Sans schrijven? Het neemt de druk weg om het meteen goed te moeten doen. De tekst voelt minder zwaar. Probeer het eens uit als je vast loopt!
Vraag van de dag: Welke lettertype kies jij voor je titel/kopjes, en waarom?
~ Hannah