Papieren Zwaard

“Lang en Gelukkig”: zes queer hervertellingen van sprookjes

Op 20 mei 2023 verschijnt onze tweede bundel: Lang en Gelukkig! Daarin vind je zes korte verhalen van Nederlandse fantasyschrijvers. De verhalen zijn stuk voor stuk hervertellingen van klassieke sprookjes, van Aladdin en de wonderlamp tot De kleine zeemeermin… maar dan queer. Want wat als de kikkerprins verliefd wordt op zijn beste vriend, en de prinses eigenlijk nooit uit was op een relatie? Of als de kleine zeemeermin, die normaal gesproken mensen verslindt, gevoelens krijgt voor de mensenvrouw die ze zou moeten doden? 

Als platform voor Nederlandse Fantasyschrijvers vinden we het belangrijk dat iedereen mag zijn wie ze zijn en zich veilig en geaccepteerd voelen, ongeacht hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit of -expressie. Helaas is dit, vooral in deze tijd, niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Daarom hebben we besloten om een verhalenbundel te publiceren waarmee we de LHBTI+ community in het zonnetje zetten en steunen. “Lang en Gelukkig” is onze verzameling van zes queer hervertellingen van sprookjes, geschreven door
ons en drie getalenteerde gastschrijvers binnen de speculatieve fictie. We doneren de winst op de bundel aan COC Nederland, omdat deze organisatie zich op een belangrijke manier inzet voor de acceptatie en gelijke rechten van de LHBTI+ gemeenschap in Nederland en de wereld. (Meer informatie over COC vind je hier.)

We hopen dat onze bundel mag bijdragen aan meer inclusie en begrip binnen het speculatieve genre, en dat we zo onze kleine bijdrage kunnen leveren aan een wereld waarin iedereen zichzelf kan zijn.

Een samenwerking met andere schrijvers
In deze bundel vind je niet alleen onze verhalen, maar ook die van andere schrijvers van speculatieve fictie (fantasy, horror, sciencefiction en meer) die de LHBTI+-community een warm hart toedragen. Zo schreven vanuit Papieren Zwaard Arlette Krijgsman, Joany Taanman en Kirsten Timmerman een verhaal. Voor deze bundel werken we ook voor het eerst samen met gastschrijvers: Carlijn Broers, Vera Gijzen en Jop van der Meij droegen voor Lang en Gelukkig een verhaal aan. In de bundel vind je de volgende hervertellingen terug:

Carlijn Broers – De kraai
Vera Gijzen – Robin Hood
Arlette Krijgsman – De rattenvanger van Hamelen
Jop van der Meij – Aladdin en de wonderlamp
Joany Taanman – De kikkerkoning
Kirsten Timmerman – De kleine zeemeermin

De bundel werd gecorrigeerd in samenwerking met Mieke Kivits-Boogaart van Geek It Real Good / tekst- en vertaalbureau De Geek.

Dank je wel als je de bundel hebt besteld! 💜