Papieren Zwaard

In oktober 2022 vond onze tweede officiele schrijfchallenge plaats! Dit keer met een extra leuke prijs, want je kunt een illustratie van onze eigen @Fizzleston winnen! De challenge heette:

“Spijs doet lezen”

 

In deze wedstrijd daagden we je uit om de keuken van je setting te verkennen. Verschillende culturen hebben verschillende gebruiken, kledingwijzen, uitspraken, en natuurlijk: gerechten en dranken. Welke ingrediënten gebruiken de verschillende volken in jouw fantasywereld, en waarom juist die? Gebruiken ze veel kruiden, of juist weinig? Maken ze gerechten waarvoor je uren in de keuken kunt staan, of juist die makkelijk mee te nemen zijn voor onderweg?

De winnaar krijgt van ons een speciaal gemaakte geïllustreerde print van het fantasygerecht of -brouwsel dat in het winnende verhaal voorkomt! Daarop zijn alle ingrediënten en het uiteindelijke gerecht te zien.

Op deze pagina kun je alle inzendingen vinden, en maken we de winnaar van de illustratie bekend! We hebben erg genoten van de creativiteit en verschillende aanpak van de ingezonden verhalen, en hopen dat jullie het uitwerken van de keuken van jullie fantasywereld ook een leuke uitdaging vonden. 

De inzendingen:

Hieronder kun je alle inzendingen voor de challenge lezen (ze openen in een nieuw tabblad). We nodigen je van harte uit om een (positieve) reactie achter te laten. Onderaan deze pagina maken we de winnaar van de wedstrijd bekend!

 • Lisa Jaike Roskammer - Dragon Wounds

  Dragon Wounds neemt je mee naar een magisch woud, vol gigantische lichtgevende paddestoelen en draken. Omdat de bewoners van het bos regelmatig met de draken in conflict komen en verwond raken, brouwt Sorin medicijnen. Zijn slang Levana helpt daarbij. De ingrediënten die hij gebruikt, zoals blauwe honing en schubben van een vuurslang, spreken de verbeelding aan en zorgen dat de wereld nog magischer en sprookjesachtiger aanvoelt.

 • Ilja Nijdam - Soep in de hitte

  In dit verhaal leer je de wereld waar Senya in leeft echt kennen via de keuken. Zij is in de leer om Elodische kok te worden, en moet hiervoor de ingrediënten van lokale gerechten ontrafelen. Aan de rand van de woestijn zijn niet alle voedingsmiddelen even makkelijk verkrijgbaar, en de verschillende kruiden die worden gebruikt hebben op Elodie andere namen dan Senya gewend is.

 • Sofie Broeckx - Mesmer

  In Mesmer werkt Phyllis aan een drankje dat ontstekingsremmend werkt, waarvoor ze verschillende kruiden gebruikt. Philip helpt haar door verse kruiden uit zijn tuin aan te leveren. Sommige ingrediënten, zoals de olijfolie, worden geïmporteerd (of in dit geval, ongevraagd geleend uit het kantoor van Marcus, die het vanuit huis toegestuurd krijgt). Er wordt rekening gehouden met de seizoenen en bloeitijd van de verschillende planten die gebruikt worden, wat het verhaal realistisch aan laat voelen.

 • Eline Hazelaar - Wilde Kraaien & Betoverde Kikkers

  Dit verhaal geeft een leuke draai aan de challenge door het koken te verbinden met magie: Karabijn tovert door mengsels te brouwen met allerlei ingrediënten, van zwammen uit de koninklijke tuinen tot muizenkruid en dode kikkers. De interacties tussen Karabijn en Blazoen (wat een geweldige namen trouwens!) zijn leuk om te lezen en geven het verhaal karakter. Op het eind vraag je je af wat er staat te gebeuren nu Karabijn haar spreuk heeft uitgevoerd.

Iedereen erg bedankt voor het meedoen! We hebben van elk verhaal enorm genoten. In elk verhaal werd creatief met de challenge omgegaan, en iedereen heeft een originele eigen draai aan de opdracht gegeven. Soms werd de nadruk gelegd op het culturele aspect van het koken, soms juist op de magie, en in andere verhalen stonden de personages centraal. Het was enorm leuk om middels de keuken een inkijkje te krijgen in de verschillende werelden.
 
Het was lastig een winnaar te kiezen tussen deze mooie verhalen. Na lang overleg hebben we gekozen voor het verhaal waarin eten en cultuur sterk met elkaar verbonden waren: Soep in de hitte van Ilja Nijdam. Het samenspel tussen Senya en Ralin maakt het korte verhaal erg leuk om te lezen, en dat wat we over de wereld te weten komen maakt ons nieuwsgierig naar de rest van het verhaal!
 
Hieronder vind je de illustratie die Fizz voor het verhaal maakte, gebaseerd op de soep die wordt beschreven. Gefeliciteerd winnaar, en dank aan alle inzenders voor de mooie verhalen! We hopen dat jullie net zo veel van de challenge hebben genoten als wij. Op naar de volgende! 💪