Papieren Zwaard

 
Doe je mee aan onze critique exchange? 

(Goed) schrijven doe je niet alleen. Om jezelf te ontwikkelen en te leren, is feedback van onschatbare waarde. We hebben het bij Papieren Zwaard al vaker gehad over een feedbacktreintje waarbij we elkaars werk lezen en opbouwende kritiek geven. De decembermaand leek ons het uitgerekende moment dat eens te organiseren!

Het idee is simpel: we gaan net als met Sinterklaas of Kerst lootjes trekken, maar in plaats van een cadeautje, wisselen we ons schrijfwerk met elkaar uit en geven we elkaar feedback. Zo krijg je eerlijke, opbouwende feedback op je werk van een medeschrijver, en kun je daarnaast je analytisch vermogen loslaten op de tekst van een ander. Beide enorm goede oefeningen!

Zo gaat het in zijn werk

1. Je levert via dit formulier een eigen geschreven stuk tekst in van maximaal 5000 woorden. (Bij voorkeur bijvoorbeeld één hoofdstuk van een verhaal dat je aan het schrijven bent). Het genre moet binnen de speculatieve fictie vallen (dus fantasy, science fiction, maar ook horror en andere aanverwante genres. Twijfel je? Stuur ons een berichtje!).

2. Je ontvangt van ons een stuk tekst (ook maximaal 5000 woorden) van een andere schrijver. Dit lees je aandachtig door.

3. Je feedback lever je bij ons in via dit formulier. (We hebben in het formulier een paar vragen opgesteld om het makkelijker te maken opbouwende feedback te geven. Neem gerust alvast een kijkje!)

4. Wij delen je feedback met de schrijver, en jij ontvangt van ons de feedback die een andere schrijver bij jouw verhaal achterliet, plus hun contactgegevens (bijvoorbeeld Insta handle of website). Zo ontstaan er misschien wel critique partners!

 Belangrijk: zorg dat je zeker weet ook echt de tijd te hebben om feedback te geven. We doen ons best om ervoor te zorgen dat niemand zonder feedback komt te zitten en natuurlijk kan overmacht voorkomen, maar houd hier zelf ook rekening mee alvorens je in te schrijven! 

Data en deadlines

  • Je kunt je inschrijven tot 9 december.
  • Op 10 december worden de lootjes per mail uitgestuurd.
  • Lever je feedback uiterlijk 21 december in via het feedbackformulier (die vind je in je mail).
  • Iedereen ontvangt zijn/haar/hun feedback uiterlijk 24 december in de mail!

Goed om te weten

  • Je feedback is niet anoniem. Bij het rondsturen van de feedback, delen we je naam (of Instagram handle) met de ontvanger.
  • Schrijfplezier staat op nummer 1! Om te verzekeren dat iedereen feedback krijgt die opbouwend is en waar hij/zij/die ook echt iets mee kan, lezen wij als organisatoren de feedback even kort door. We zullen je feedback niet zomaar veranderen, maar zorgen er zo voor dat niemand ongewenste dingen in zijn feedback krijgt.