Papieren Zwaard

Goud & Glitter: Speciale Edities in Nederland

In het buitenland is het de laatste jaren big business: speciale edities. Boekenboxen zoals Fairyloot, Illumicrate en Litjoy pronken (en verdienen) er goed aan. Gelimiteerde oplages, kaften met foliedruk en, hoe kan het ook anders, de zogenoemde sprayed edges, waarbij de zijkanten van het boek in een specifieke kleur worden gespoten, of zelfs hele intricate designs hebben.

 

Boeken zijn naast gebruiks- en verslindobjecten al sinds jaar en dag een verzamelobject, en die ‘hobby’ lijkt zich steeds meer te verspreiden onder de fantasy-lezers op, bijvoorbeeld, instagram in tiktok. Je hoeft maar een bookstagram-pagina open te klikken om een collectie van de meest recente edities voorgeschoteld te krijgen, de een nog prachtiger dan de ander.

Het heeft even geduurd voordat de Nederlandse markt dit oppikte, maar het lijkt erop alsof er sinds vorig jaar toch wel enige schot in de zaak is gekomen. Zo kwam de Boekerij met een schitterende uitgave van Het Onzichtbare Leven van Addie Larue en is Blossom Books bezig met een oogverblindende en educatieve collectie klassiekers (waaronder Frankenstein van Mary Shelly en De Hel van Dante) die allemaal opnieuw en toegankelijk vertaald zijn voor het hedendaagse publiek. 

 

Ook de eerste helft van 2022 laat ons zeker niet in de kou staan qua mooie nieuwe edities – zo heeft Casey McQuiston net een speciale versie van Red, White & Royal Blue aangekondigd – maar dit jaar lijken we ook in Nederland niet onder te willen doen, daarom hier een kort overzicht van een greep uit de boeken waar we dit jaar mee op de planken kunnen pronken.

Gallant, V.E. Schwab – De Boekerij, maart 2022

Er zijn een paar dingen die de tienjarige Olivia zeker weet: ze heeft geen familie, geen stem en één groot geheim. Als ze kon praten, zou ze het vooral willen hebben over de ouders die ze nooit heeft gehad, en hoe ‘anders’ ze zich voelt dan de andere meisjes in het weeshuis. Maar zelfs mét een stem zou Olivia zwijgen over de schimmen en wezens die alleen zij kan zien. Het enige wat haar leven draaglijk maakt, is het dagboek van haar verdwenen moeder, Grace. Ze brengt haar dagen door met het ontcijferen van haar moeders laatste boodschap, maar het lijken wel de woorden van een vrouw die haar grip op de werkelijkheid aan het verliezen is. De laatste zin luidt: ‘Alles komt goed, Olivia, zolang je maar wegblijft van Gallant.’

Dan ontvangt het weeshuis een brief van Olivia’s oom, die haar uitnodigt om zich te herenigen met de rest van haar familie op zijn immense landgoed. Het enige probleem? Het is precies de plek waar haar moeder haar tegen wilde beschermen: Gallant. Maar wat kan er nou zo erg zijn aan een huis? Natuurlijk zal Olivia gaan, vastbesloten om meer over haar verloren familie en haar moeder te weten te komen. Maar elke familie heeft een duistere kant; zo ook de bewoners van Gallant.

Het Koninkrijk der Bruggen, Daniëlle L. Jensen – De Boekerij, april 2022

Prinses Lara heeft maar één gedachte voor haar kersverse echtgenoot op hun trouwdag: ik zal jouw koninkrijk op de knieën krijgen. Als enige route door een door stormen geteisterde wereld controleert het Koninkrijk der Bruggen alle handel en reizen tussen landen, waardoor de heerser zichzelf kan verrijken en zijn vijanden kan beroven, inclusief Lara’s thuisland. Lara is van kinds af aan opgeleid tot spion, dus wanneer ze als bruid naar de koning wordt gestuurd onder het mom van vrede, is ze bereid alles te doen wat nodig is om de verdediging van het ijzersterke Koninkrijk der Bruggen te doorbreken.
    Maar als ze haar nieuwe thuis – een weelderig paradijs omringd door stormachtige zeeën – en haar nieuwe echtgenoot, Aren, leert kennen, begint Lara zich af te vragen waar het ware kwaad zit. Wat ze ziet is een koninkrijk dat vecht om te overleven, en een koning die zijn volk fel beschermt. Terwijl haar missie laat inzien wat het betekent om de brug te beheren, kan Lara de sudderende aantrekkingskracht tussen haar en Aren onmogelijk negeren. Met haar doel bijna binnen handbereik zal Lara haar eigen lot moeten bepalen: wordt ze de vernietiger van een koning of de verrader van haar volk?

Verguld, Marissa Meyer – Blossom Books, april 2022

Van de koningin van de sprookjesbewerkingen komt een fantastische nieuwe duologie, ditmaal gebaseerd op het sprookje over Repelsteeltje. Fans van ‘The Lunar Chronicles’ zullen ‘Verguld’ niet kunnen laten liggen. Duistere fantasy, Germaanse mythologie en friends to lovers zorgen voor een onvergetelijk avontuur. De lezer komt aan het eind van het verhaal nog voor een verrassing te staan, waardoor deel twee niet snel genoeg kan komen.

Zorro, verteld door Kevin Hassing – Blossom Books, april 2022

Wie kent hem niet? De Spaanse held met zijn zwarte masker, grote hoed en wapperende cape. En niet te vergeten zijn handelsmerk: de letter Z die hij achterlaat na elk gevecht. Al vanaf 1920 worden er films en series gemaakt waarin Zorro schittert. Zo werd hij gespeeld door Antonio Banderas en was als dierenvorm te zien in Puss in Boots. Ook de vertelling van Isabel Allende is een bekende roman geworden. Maar wie kent eigenlijk het echte verhaal van deze cultheld?

Kevin Hassing (auteur van o.a. Mus en Kapitein Kwaadbaard) stond te springen om het verhaal over de sluwe Señor Zorro te bewerken tot een nieuwe Wereldklassieker.

Dit is een greep uit de speciale edities die ik tot en met April van dit jaar kon vinden! Heb jij een editie waar je nieuwsgierig naar bent of naar uitkijkt? Laat het ons weten! Ook horen we natuurlijk graag wat je van al deze speciale edities vind!

~ Arlette

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *